7 idei de cadouri pentru cei mici de Craciun

Cele mai asteptate sarbatori din an sunt cele de iarna, mai exact sarbatoarea Craciunului. De la mic la mare, sarbatoarea Craciunului aduce bucurie, fericire, bunatate, toleranta, credinta, speranta in sufletele noastre. Pe langa toate acestea, perioada anotimpului rece, pregatirile pentru Craciun ne amintesc de copilarie si de Mos Craciun, cand asteptam entuziasmati si nerabdatori sa vedem ce ne-a adus. Acum insa, noi suntem adultii care trebuie sa aduca bucuria in sufletul copiilor nostri. Daca cumva anul acesta nu ai idei sau timp pentru a cauta cel mai frumos cadou pentru copilul tau, venim in ajutor cu o multime de idei de cadouri pentru cei mici.

Jucarii LEGO – pe langa aspectele distractive pe care le au jocurile lego, exista si cateva aspecte psihologice care trebuie luate in seama. Printre abilitatile pe care copiii le exerseaza in timp ce se joaca cu lego se numara: cooperarea și relationarea, perseverenta si toleranta la frustrare, deschiderea fata de provocari noi si rezolvarea de probleme, rabdarea si creativitatea, bucuria ca au reusit. Pe langa toate aceste beneficii, jocurile lego sau de acest tip contribuie intr-o mare parte la dezvoltarea vederii in spatiu, care ii va deservi copilului tau la orele de matematica si de ce nu in diverse profesii.

Carti – cititul este una dintre activitatile pe care parintii le fac cu cei mici inca din primul an de viata. Probail ca stii deja ca cititul impreuna cu copii tai sustin dezvoltarea limbajului. Pe langa stimularea limbajului, cititul ajuta la dezvoltarea optima a creierului, a creativitatii, a abilitatilor de ascultare, dezvolta capacitatea de atentie si concentrare, intareste legatura dintre parinte si copil si ofera informatii despre mediul inconjurator. Cartile ofera o oportunitate foarte buna de a povesti, vorbi si de a ne conecta cu cei mici.

Instrument muzical – instrumentele muzicale ii ajuta pe cei mici sa aiba sentimente de realizare, sa creasca stima de sine, sa se auto-disciplineze, sa ia decizii. Pe langa aceste beneficii, instrumentele muzicale pot ajuta in realizarea de noi conexiuni neuronale care il vor ajuta pe viitor, pe cel mic, in rezolvarea problemelor.

Jocuri logice – sau jocurile intelectuale care solicita o activitate intelectuala de o complexitate mai mare, antreneaza mintea si dezvolta noi retele neuronale, ajuta la gandirea logica, critica si la gasirea de solutii in rezolvarea de probleme.

Jocuri de rol – jocurile de rol se pot realiza de cele mai multe ori cu ajutorul papusilor sau figurinelor. Acest tip de joc le permite copiilor sa creeze lumi imaginare prin care se pot gandi la persoanele din jur si la diferite moduri de interactiune. Prin acest tip de joc se pot dezvolta abilitatile de comunicare, empatia, increderea in sine sau chiar creativitatea. Copiii invata sa empatizeze si astfel devin mai responsabili si mai abili in ceea ce priveste comunicarea. Ingrijirea unei papusi intareste abilitatile de manifestare a sentimentelor pozitive fata de ceilalti, ceea ce ii va ajuta mult pe copii in interactiunile sociale la varste adulte.

Jocuri pentru motricitate – prin aceste jocuri cei mici isi pot dezvolta motricitatea fina care ii ajuta sa prinda lucrurile, sa exerseze coordonarea dintre mana-ochi si ulterior ii va ajuta in a scrie, a desena si a se imbraca. Astfel jocurile motrice ajuta la dezvoltarea timpurie a sistemului vestibular – care il ajuta in echilibru si la controlului intregului corp.

Jocuri senzoriale – ii ajuta pe cei mici sa isi dea seama ce le place sa faca si ce nu, le permite sa se implice in joc dupa cum isi doresc, in timp ce stimuleaza increderea si imaginatia, ajutandu-i totodata sa isi dezvolte ablitatile sociale si de comunicare. Prin jocurile senzoriale se dezvolta creierul si copilul invata cum sa gestioneze anumite situatii neplacute, starile de anxietate sau alte tipuri de comportamente.

Jocul reprezinta o punte de legatura intre lumea adultilor si cea a copiilor, jocul ii ajuta pe cei mici sa se descopere, sa descopere lumea inconjuratoare, sa-si exprime emotiile si sa comunice. Jocul este instrumentul cel mai la indemana pentru orice parinte care doreste sa isi vada copilul dezvoltandu-se armonios.

Acest articol a fost scris in colaborare cu psiholog Filimon Cristiana Bianca, acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.