- Introducere
- Beneficiile vitaminei C
- Ce alimente bogate in vitamina C exista?
- Ce semne arata deficienta de vitamina C?
- Cum se manifesta excesul vitaminei C?
1. Introducere
Vitamina C este un nutrient extrem de importanat pentru asigurarea sanatatii organismului. Organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C deoarece aceasta vitamina este un compus organic, solubil in apa, de aceea este necesar sa consumam zilnic alimente care o contin – portocale, lamai, kiwi, catina, macese, capsunile, coacazele negre si legume precum ardeiul gras, ardeiul iute, broccoli, varza sau sa folosim suplimente alimentare cu Vitamina C
Vitamina C are un rol foarte important in buna functionare a functiilor biologice ale organismului, repectiv in productia de colagen, in metabolismul acidului folic, in metabolismul lipidelor, pentru dezvoltarea si ingrijirea tesuturilor, a vaselor de sange, metabolizarea proteinelor si are proprietati antioxidante ajutanad la protejarea impotriva radicalilor liberi, radicali liberi care duc in timp la aparitia unor boli grave, cardiovasculare sau chiar a cancerului. Este extrem de eficienta in cazul racelilor si gripelor.
Deficienta de vitamina C poate sa apara si in situatiile in care exista dezechilibre hormonale, deoarece protejeaza si stimuleaza hipofiza.
Aportul zilnic recomandat de vitamina C depinde de varsta, pentru fumatori este recomandat un aport mai mare.
2. Beneficiile vitaminei C
- Intareste imunitatea, fiind un antioxidant puternic creste capacitatea naturala de aparare a organismului.
- Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare
- Ajuta la scaderea tensiunii arteriale
- Incetinesete procesul de pierdere a vederii
- Stimuleaza arderea grasimilor ajutand la pierderea in greutate
- Favorizeaza productia de colagen si imbunatateste aspectul si mentinerea elasticitatii pielii
- Creste capacitatea de memorare si protejeaza impotriva stresului, scade riscul de aparitie a dementei
- Scade riscul formarii cheagurilor de sange
- Creste absorbtia fierului
- Ajuta la scaderea colesterolului
3. Ce alimente bogate in vitamina C exista?
Este important de retinut totusi ca legumele si fructele ofera o cantitate mare de vitamina C cand sunt crude si proaspete. Odata ce acestea sunt gatite isi pierd o mare parte din vitamina C, dar si din alti nutrienti buni pentru organism.
- Citricele – portocale, grepfrut
- Kiwi
- Legume verzi
- Varza rosie
- Ardei rosu, verde si ardei iute
- Capsuni
- Pepene
- Fructe de padure
- Cartofi dulci
- Suc de rosii
4. Ce semne arata deficienta de vitamina C?
In cazul in care nu se atinge necesarul zilnic de vitamina C, pot aparea deficiente, iar principalele simptome sunt:
- Stari de oboseala si letargie
- Slabiciune musculara
- Dureri la nivelul articulatiilor si musculaturii
- Piele uscata
- Par uscat, care se rupe usor
- Inflamatii la nivelul gingiilor
- Piele care se invineteste usor
- Sangerari nazale
- Pierdere marcata in greutate
5. Cum se manifesta excesul vitaminei C?
Excesul de vitamina C se manifesta prin formare de pietre la rinichi, diaree, urinarea in exces, crampe la nivel abdominal, cefalee, insomnii si iritatii la nivelul pielii. Doza zilnica recomandata de specialisti este de maxim 2000 mg.
Asadar vitamina C este un nutrient foarte important in buna functionare a organismului si poate fi obtinut prin consumul de alimente bogate in aceasta vitamina, ori consumul de suplimente alimentare. Beneficiile sunt numeroase, de la intarirea sistemului imunitar, pana la cresterea capacitatii de memorare sau la echilibrarea tensiunii arteriale.