5 beneficii ale somnului pentru sanatate

Somnul este extrem de important pentru starea noastra de bine si pentru sanatate.

5 beneficii ale somnului pentru sanatate

Somnul este extrem de important pentru starea noastra de bine si pentru sanatate.

“Decimarea somnului are un impact catastrofal asupra sanatatii noastre, asupra sperantei de viata, a sigurantei, productivitatii si a educatiei.”

Matthew Walker

In fiecare noapte, corpul nostru produce hormonii necesari pentru a ne mentine sanatosi, iar lipsa somnului poate duce la probleme de sanatate cronice. De aceea, este esential sa ne asiguram ca dormim suficient in fiecare noapte.

Primul lucru pe care trebuie sa il stim despre somn este ca el joaca un rol esential in procesele mentale si fizice ale corpului nostru. Somnul ne ajuta sa ne mentinem concentrati si productivi, sa ne amintim informatii si sa ne mentinem energizati. Somnul ne ajuta sa gestionam stresul si anxietatea, sa ne reglam emotiile si sa ne regasim energia. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra dispozitiei si a atentiei, ceea ce poate duce la depresie si alte probleme emotionale.

Somnul poate fi, de asemenea, benefic pentru sanatatea cardiovasculara. Cercetarile arata ca persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse la boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si diabet. Somnul este esential pentru a preveni afectiuni precum oboseala cronica, depresia si anxietatea.

Somnul este esential pentru o viata sanatoasa si poate oferi numeroase beneficii  corpului nostru. Iată cinci dintre acestea:

1. Somnul imbunatateste memoria si abilitatile cognitive

Avand parte de cel putin opt ore de somn pe noapte, va veti simti mai alert si mai energizat dimineata. Acest lucru va va ajuta sa va concentrati si sa va amintiti informatiile mai usor.

2. Somnul reduce stresul

Studiile au aratat ca persoanele care dorm suficient se confrunta mai putin cu niveluri ridicate de stres.

3. Somnul ne face mai productivi

Cand dormim suficient, ne putem concentra mai bine si suntem mai capabili sa realizam sarcinile mai rapid decat persoanele care nu beneficieaza de suficient somn.

4. Somnul ne ajuta sa luptam cu bolile

Un somn adecvat poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum diabetul si hipertensiunea.

5. Somnul ne ajuta sa ne mentinem greutatea

Somnul poate ajuta la pierderea in greutate. Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte au un risc mai mare de a se ingrasa. Somnul suficient ne ajuta sa ne controlam apetitul si sa luam decizii alimentare mai sanatoase.

Este important sa va asigurati ca va odihniti suficient in fiecare noapte. Asigurati-va ca faceti lucruri care va relaxeaza si incercati sa adormiti la aceeasi ora in fiecare seara. Acest lucru va va ajuta sa va bucurati de toate beneficiile somnului si sa aveti parte de o stare generala de sanatate buna.

“Eu cred ca a venit momentul sa ne cerem inapoi dreptul la o noapte intreaga de somn, fara sa ne jenam sau sa fim etichetati drept lenesi.”

Matthew Walker