Cum sa imbunatatim somnul copiilor?

Cum sa imbunatatim somnul copiilor?

Intodeauna sa-ti saruti copiii de noapte buna, chiar daca au adormit deja.

Jackson Brown Jr.

Somnul este esential pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasă a copiilor. Copiii au nevoie de suficient somn pentru a-si dezvolta sistemul nervos central, sistemul imunitar si alte aspecte ale sanatatii fizice si mentale.

La copiii de varste diferite, nevoile de somn variaza. In general, sugarii au nevoie de aproximativ 14-17 ore de somn pe zi. Copiii intre 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn, iar copiii intre 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn. Copiii mai mari au nevoie de aproximativ 9-11 ore de somn pe noapte.

Somnul adecvat poate imbunatati capacitatea cognitiva si performanta scolara la copii.

Studiul publicat in revista Sleep a constatat ca elevii de clasa a saptea si a opta care dormeau mai mult de 8 ore pe noapte au obtinut note mai bune la testele standardizate. In schimb, elevii care dormeau mai putin au avut rezultate mai slabe la aceste teste.

Pe langa beneficiile cognitive, somnul adecvat poate imbunatati sanatatea fizica si mentala a copiilor. Copiii care dorm suficient au un sistem imunitar mai puternic, ceea ce inseamna ca sunt mai putin sensibili la infectii si boli.

Un studiu publicat in Journal of Sleep Research a constatat ca un somn adecvat poate reduce predispozitia copiilor la anxietate. De asemenea, acest studiu a aratat ca somnul adecvat poate reduce si riscul de depresie la copii.

Stabiliti o rutina de somn pentru copilul dumneavoastra, cu aceleasi activitati si aceasi ora de culcare in fiecare seara.

La ce sa fim atenti in rutina de somn a copiilor?

1. Carti pentru copii

Cititul copiilor seara ii ajuta sa se calmeze si sa se relaxeze, ceea ce poate imbunatati calitatea somnului lor, intareste relatia dintre parinte si copil. Adormirea copiilor este o activitate minunata pentru a petrece timp de calitate cu acestia. Este o oportunitate pentru parinti de a-si arata dragostea si atentia fata de copilul lor.

2. Pijamale confortabile

Alegeti pijamale confortabile din materiale moi si placute la atingere pentru a ajuta copilul sa se simta confortabil inainte de culcare.

3. Lenjeria de pat potrivita

Lenjeria de pat trebuie sa fie potrivita pentru varsta copilului si sa fie confortabila si moale la atingere pentru a crea un mediu de somn confortabil si placut.

Petrecerea timpului cu copilul inainte de culcare este importanta pentru sanatatea si dezvoltarea sa. Aceasta poate fi o oportunitate valoroasa pentru parinti de a-si intari legatura emotionala cu copilul.